Pigment hammastel


Hammaste värvimuutust põhjustavad näiteks kohv, tee, limonaadid, happelised joogid, suitsetamine, teatud ravimid ja rohkete pigmentainetega toidud. Sellist pigmenti peaks esmalt puhastama soodapesuga ja kui tulemus ei ole rahuldav, võib proovida valgendamist (kas kodust valgendust kapedega või hambaarsti vastuvõtul), juhul kui patsiendil ei ole vastunäidustusi valgendusele. Ei tohi unustada, et valgenduse tulemus sõltub sellest, kuidas patsient hoolitseb oma hammaste eest ning mida sööb-joob. Kohe peale valgendamist on hambad veelgi vastuvõtlikumad toidus leiduvale pigmendile.

Kohv ja tee
Mõlemad joogid sisaldavad happelisi polüfenoole tanniine. Isegi kummelitee võib tekitada hammastele plekke. Kuna kohv on lisaks ka happeline, mõjutab see suu pH-tasakaalu veelgi rohkem. Pärast kohvi või tee joomist on soovitav juua lonks vett või lihtsalt loputada suud.

Limonaad
Magusatel jookidel on hammastele sama mõju mis kommidel ja maiustustel. Limonaadid on eriti ohtlikud, sest kõik, mis mullitab, on ka happeline ja lõhub hambaid. Isegi siis, kui selles pole suhkrut.

Mustikad, murakad ja granaatõun
Kuigi need supertoitude alla liigituvad viljad on tervisele väga kasulikud, on neis niivõrd tugev pigment, et see tekitab kergesti hammastele tumedaid plekke.

Punane vein
Sage punase veini rüüpamine muudab hambad mitu tooni hallimaks. Veinis on taas süüdlaseks need tüütud tanniinid, mis kohvis ja tees.

1. Patsient enne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Pärast soodapesu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Pärast kodust valgendust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Säravaid naeratusi soovib

 

 

 

 

 

Dr Jelena Slepak
Ülemiste Hambaravi hambaarst